Selamat Melaksanakan Tugas

Minggu ke-4 dah. Banyak tugasan perlu dibuat.

Iklan Permohonan JAKIM

PERMOHONAN KEMASUKAN PELAJAR BARU PROGRAM PENSIJILAN TAHFIZ AL-QURAN DARUL QURAN JAKIM-UIAM SESI 2012/2013 KINI DIBUKA.

Software Jawi

Download dan panduan mudah untuk install jawi dan arab di laptop dan dekstop.

Gambar hiasan jer..tapi pakcik ni mendakwa dirinya profesor fizik kerajaan Malaysia.

Formula ini bukan pakcik dalam gambar ni yang kenalkan, mungkin dia tahu tentangnya, tapi sumber daripada lain. Sekadar gambar hiasan.

Ujian Personaliti Diri

Try2 kot2 same lak...mane tahu kan tapi ape pun kenali diri anda..satu motivasi ni..

Mudah BA

Tuesday, December 16, 2008

hikayat chekel waneng pati

SINOPSIS

Hikayat Chekel Waneng Pati ini tergolong dalam hikayat panji kerana ia mengisarkan perihal keadaan atau jalan ceritanya berkaitan dengan konsep dewa-dewi dari kayanagn yang diselitkan dengan unsur-unsur monolog, dialog, epilog,dan juga beberapa unsur gaya bahasa yang lain untuk menjadikan jalan cerita hikayat ini kelihatan lebih menarik.

Hikayat Chekel Waneng Pati ini mengisahkan seoarang putera raja di Tanah Jawa yang merupakan pewaris takhta kerajaan Kuripan. Raja Kuripan atau nama gelarannya Betara Kuripan telah memberikan nama puteranya itu Raden Inu Karta Pati. Beliau mempunyai seorang abang iaitu Raden Kartabuana, seorang adik lelaki iaitu Raden Charangtinangloh dan seorang adik perempuan iaitu Raden Rakna Nigrat. Ketiga-tiga putera ini dibesarkan dengan kemahiran menunggang kuda dan bermain senjata.

Hikayat ini bermula apabila Ratu Suja Windu iaitu Raja Tanah Witan telah bermimpi akan perihal Raden Inu Karta Pati. Baginda bermimpi didatangi satu suara yang mengatakan Raden Inu akan menakluk seluruh Tanah Jawa hingga ke Tanah Witan dan tiada sesiapapun yang boleh mengalahkannya. Mimpi itu membuatkan Ratu Suja Windu berasa iri hati dan marah lalu menitahkan Rangga Lawi Hijau untuk menculiknya. Raden Inu dihasut supaya sudi berkhidmat dengannya iaitu Ratu Suja Windu. Tetapi Raden Inu tidak sudi dan tetap dengan pendiriannya. Oleh itu,Raden Inu telah diseksa dengan kejam sehingga timbul rasa kasihan daripada rakyat. Pada satu hari,seorang pembesar Ratu Suja Windu memeriksa Raden Inu dan didapati Raden Inu masih bernyawa,kemudian dibukakan ikatan ditangannya. Oleh sebab beliau berasa kasihan terhadap Raden Inu,beliau mengatakan Raden Inu telah mati kepada rajanya. Ratu Suja Windu menitatahkan agar Raden Inu dicampakkan ke laut. Tetapi atas dasar sifat kemanusiaan,pembesar itu telah meletakkan Raden Inu di atas sebuah rakit dan tubuhnya ditaburi bunga.

Sepanjang kehilangan Raden Inu,adinda-adindanya besama-sama pengikutnya sibuk mencari Raden Inu. Tiga orang pengikut Raden Inu berserah diri selepas gagal menemui Raden Inu dengan bertapa manakala Raden Charangtinangloh telah disumpah oleh ayahandanya sehingga menyebabkan kulit dan mukanya berubah menjadi buruk. Setelah sekian lama berlalu pengikut Raden Inu pun menemuinya di sebuah rakit. Setelah berehat selama tujuh hari Raden Inu akhirnya telah sembuh. Kemudian Raden Inu bersama-sama dua orang pengikutnya pergi mengembara dan masing-masing telah menukar namanya,Raden Inu Chekel Waneng Pati. Persanta dan Jemuras masing-masin menjadi Starawijaya dan Sikutatal. Selepas itu mereka memulakan pengembaraan sehingga sampai di negeri Daha. Tersebar pula cerita tentang Raden Galoh Daha telah diculik oleh Bosta Lawin Samba dan telah sampai ke pengetahuan Raden Inu ataupun namanya Chekel Waneng Pati. Baginda segera menghadap Raja Daha iaitu adinda ayahandanya dan terus pergi menyelamatkan Raden Galoh Daha iaitu tunangnya.

KESAN AKIDAH TERHADAP PEMBANGUNAN INDIVIDU DAN MASYARAKAT


I..KESAN TERHADAP PEMBANGUNAN INDIVIDU PARA SAHABAT

1. menyedari mereka terdiri dari golongan mulia dan bertuah. Bersyukur atas anugerah nikmat iman dan berad atas pegangan akidah yang luhur

2. menyedari hakikat bahawa imandan akidah yang lurus dapat menjamin kebahagiaan hakiki di dunia dan akhirat.


3. menginsafi dan menyedari,iman dan akidah yang mereka miliki akan mendapat ketenangan dan ketenteraman jiwa.

4. merasakan melalui keimanan dan akidah yang diikuti menyebabkan perasaan redha dalam diri merka.
5. berpegang dengan akidah yang benar dan keimanan yang jitu membawa ke arah pembangunan sudut spiritual dan mental serta fizikal

6. membentuk pembangunan diri serta menyedari hakikat diri sebagai hamba.


7. kesan akidah yang meresapi jiwa sahabt telah menghasilkan pembangunan individu yang sentiasa bercita-cita dan bertekad membentuk kemajuan diri dan menambahkan tingkatkan keimanan dengan cara syariat.

8. kesimpulannya,kesan akidah yang diterima sahabat memupuk dan membentuk pembangunan dari sudut keimanan,mental juga fizikal.



II..KESAN AKIDAH TERHADAP PEMBANGUNAN MASYARAKAT.

1.membentuk perasaan ukhuwah begitu mendalam di kalangan umat Islam dan masyarakat khasnya pada zaman sahabat.

2.membentuk masyarakat yang bersatu teguh serta menjadi kuat.

3.mengarahkan masyarakat kea rah kehidupan yang positif dan maju.

Related Posts with Thumbnails

TV PPI UPSI

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More